czwartek, 2 marca 2017

Barwy Miłości.Zatracenie-Kathryn Taylor

Znalezione obrazy dla zapytania Barwy Miłości.Zatracenie-Kathryn Taylor
Tytuł:Barwy Miłości.Zatracenie
Autor:Kathryn Taylor
Wydawca:AKURAT
ISBN:978-83-287-0536-4
Data wydania:15.02.2017
Ilość stron:336
Moja ocena 6/6



   
    Jeśli pamięć mnie nie myli, jest to trzecia książka tej autorki,którą mam okazję przeczytać.Pióro Kathryn Taylor zdecydowanie przypomina mi "50 twarzy Greya''Każda z przeczytanych książek pozytywnie mnie zaskakuję.Czy było podobnie z tą książką? Zapraszam do recenzji.
    Główna bohaterka Sophie Conroy to inteligentna kobieta pracująca w domu aukcyjnym swojego ojca.Podczas balu niespodziewanie poznaje przystojnego mężczyznę.Matteo Bertani to profesor historii sztuki.Mężczyzna jest uznawany za faceta będącym kobieciarzem,który nie przejdzie obojętnie koło kobiety.Profesor jest zauroczony młodą kobietą,ta jednak stara się zachować dystans i skupić się na sprawach zawodowych,które ich łączą.Jednak magnetyczna więź sprawia,że nie mogą przejść koło siebie obojętnie.Czy pomimo natury kobieciarza, jakim jest Matteo, bohaterka zdecyduję zaufać mężczyźnie?
    Dość długo zabierałam się do przeczytania książki,gdy jednak zasiadłam do czytania,nie potrafiłam się od niej oderwać. Przeczytałam ją jednym tchem. Niesamowicie przeżywałam losy bohaterów. Intrygująca postać Matteo z jednej strony przystojny i pewny siebie mężczyzna z drugiej zaś strony zamknięty w sobie człowiek mający swoją przeszłość.Matteo czując,że Sophie staje się dla niego coraz bardziej ważna,czuje, że musi się wycofać.Raniąc bohaterkę.Czy tak wygląda prawdziwa miłość?Jaka sytuacja popycha Matteo do takiej decyzji,.
   Książkę naprawdę mogę gorąco polecić.Czytając powieść, czytelnik przenosi się do pięknych Włoch.Pięknych eksponatów i historycznych dzieł.Książka ma swój własny niepowtarzalny klimat i styl.Przy tej książce nie da się nudzić.Polecam gorąco.


Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu


Znalezione obrazy dla zapytania wydawnictwo akurat

wtorek, 28 lutego 2017

Zakazane życzenie-Jessica Khaury

Znalezione obrazy dla zapytania Zakazane życzenie-Jessica Khoury
Tytuł:Zakazane życzenie
Autor:Jessica Khaury
Wydawca:SQN
ISBN:978-83-7924-772-1
Premiera książki 01.03.2017
Ilość stron:337
Moja ocena 4/6



    Pamiętam jako mała dziewczynka, byłam oczarowana powieścią Księgi tysiąca i jednej nocy,w które chłopak o imieniu Aladyn ma w posiadaniu zaczarowaną lampę. Potężny dżin mieszkający w lampie jest w stanie ,spełnić każde marzenie. Powieść"Zakazane życzenie" jest swego rodzaju siostrą bliźniaczką powieści,w której tak mocno byłam oczarowana.
    Biorąc książkę do ręki od razu ,można wyczuć w niej magię.Oprawa książki wprawia czytelnika w magiczny nastrój.Jednak nie można oceniać książki po okładce,dlatego przejdźmy do fabuły książki.
   Pięćset lat temu Zahra zostaję zamknięta w lampie,kiedy zostaje uwolniona.Jednak nie do końca może cieszyć się wolnością.Zahara musi trwać przy swoim panu do momentu,gdy spełni jego trzy życzenia.Niby prosta rzecz,jednak wszystko się komplikuje, gdyż trwa wojna,do tego bohaterka zostaje postawiona przed poważnym dylematem. Zdradzić swojego pana i być wolna ,czy wybrać swojego ukochanego.Co wybierze Zahra?
    Miło było wrócić do dziecinnych wspomnień i oddać się bajkowej powieści,w której nic nie jest oczywiste i normalne.Walka dobra ze złem i magiczny klimat,czy może być coś piękniejszego.
     Autorka w fantastyczny sposób dobrała bohaterów.Zahra i Aladyn walczą zacięcie o siebie pomimo wielu problemów. Plusem jest to ,jak bardzo silną bohaterką została Zahra.
Jessica Khaury powinna już na zawsze wpisać się w kanon autorki numer 1,która wręcz idealnie kreuje świat magi. Polecam serdecznie.



Znalezione obrazy dla zapytania Wydawca:SQN

poniedziałek, 27 lutego 2017

Z każdym oddechem-Maya Banks

Znalezione obrazy dla zapytania Z każdym oddechem-Maya Banks
Tytuł:Z każdym oddechem
Autor:Maya Banks
Wydawca:HarperCollins
ISBN:978-83-276-2488-8
Data wydania:15.02.2017
Ilość stron:319
Moja ocena 4/6

" Lepiej kochać kogoś i utracić,niż w ogóle nigdy nie kochać"

   Jakiś czas nakładem wydawnictwa HarperCollins została wydana książka,która nieco odbiega od powieści, jakie wydawnictwo ma w zwyczaju wydawać.Z każdym oddechem to książka będąca połączeniem kryminału i thrillera. Wcześniej niestety nie miałam okazji zapoznać się z piórem autorki, dlatego z ciekawością sięgnęłam po książkę,by móc wyrobić sobie zdanie na ten temat.
   Bohaterka ,mając szesnaście lat, ulokowała swoje uczucia w nieodpowiednim człowieku.Thomas spędzał sen z powiek Elizie.Wszystko, co czuła dziewczyna było pięknym uczuciem,jednak wszystko zostało zburzone jak domek z kart.Mężczyzna,który był dla niej całym światem, okazał się groźnym przestępcą.Thomas za swoje czyny trafił do więzienia ,nie było,by w tym żadnego problemu, gdyby nie fakt ,że Eliza przyłożyła do tego swoją rękę.
   Po ujęciu Thomasa dziewczyna zaczęła nowe życie.Skupiła na pracy, starając się wypędzić z umysłu czarne wspomnienia ,o innych kobietach. Jednak po 10 latach wszystko wraca jak bumerang.Thomas wychodzi wcześniej z więzienia pomimo dożywotniego pozbawienia wolności,marzy tylko o jednym.By skrzywdzić Elize.
  Gdyby było mało problemów ,Elizie depcze po piętach Wade Sterling,który pojawia się wszędzie, gdy tylko jest jej potrzebny.Mężczyzna prowadzi grę z Elizą.Jego zachowanie jest aroganckie i infantylne jednak między bohaterami można wyczuć namiętność.
   Czytając książkę ,przeżywałam huśtawkę emocji.Były momenty ,kiedy czytałam ją z zapartym tchem,ale były również momenty,gdy książka w znacznym stopniu mnie nudziła.Momentami drażniła mnie sama bohaterka,ciężko było nad nią nadążyć i jej podejściem do Wade.
Relacja Thomasa i Elizy była dla mnie bardziej interesująca,niż wątki,w których pojawiał się Wade.Jeśli miałam napisać jeden główny plus powieści na,który warto zwrócić uwagę to postać Thomasa i przyczyny zachowania.Jego chora psychika sprawiła,że niewinne kobiety zostały bestialsko zamordowane.Ile musi być chorej nienawiści w człowieku,by dokonać czegoś takiego.
  Sądzę,że autorka zabierająca się do pisania powieści miała dobry pomysł na powieść, jednak coś poszło nie tak.Pewne aspekty, zostały w książce rozmyte ,co nie zmienia faktu,iż jest warta uwagi.Osoby lubiące książki połączenie kryminału z domieszką thrilleru.Polecam serdecznie.


Za egzemplarze recenzencki dziękuje wydawnictwu:

Znalezione obrazy dla zapytania harpercollins