wtorek, 12 kwietnia 2016

Gotowanie jest super-Adam Kozanecki

                



Tytuł:Gotowanie jest super
Autor:Adam Kozanecki
Wydawnictwo:Feeria
ISBN:978-83-7229-555-2
Premiera 13 kwietnia 2016 
Okładka:twarda 
Moja ocena 6/6




                                         Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia -dodaje energii,pobudza kubki smakowe, inspiruje.To jednak coś więcej,niż tylko jedzenie-to rytuał mając w moim domu formę maleńkiej patelni,na której babcia podawała nam jajecznicę.Wyczekiwanie na swoją kolej-bo patelka była tylko jedna!-dodatkowo wzmagało apetyt i kreowało wspomnienia.To niewielkie naczynie mam w domu do dziś.Jajecznica z niego smakuje najlepiej na świecie!

               


Książka kucharska charyzmatycznego finalisty programu MasterChef z 2015 roku


Recenzowanie książek kucharskich coraz bardziej sprawia mi przyjemność.Dlaczego?Książki kucharskie cieszą oko smakowitymi zdjęciami i pomagają nam nauczyć się gotować.Coraz więcej tego typu książek pojawia się na rynku wydawniczych.Takie książki wydają celebryci gwiazdy,jednak moim zdaniem najbardziej rzetelnymi książkami wydane właśnie przez prawdziwych kucharzy.A takim jest właśnie Adam Kozaniecki.




Autorem książki jest finalista programu MasterChef z 2015 roku.Jego kulinarne wyczyny można było podziwiać w TVN.Widzowie mogli obserwować jego przemianę w programie,w którym małymi krokami stawał się prawdziwym kucharzem.Adam Kozanecki w programie pokazała się jako patriotyczny mieszkaniec Uniejowa.Jak sam mówi swoje pierwsze kroki kulinarne zaczynał w swoim rodzinnym domu,który był przepełniony aromatami i smacznymi potrawami.
                       
 W jego debiutanckiej książce odnajdziemy unikatowe przepisy min.na desery,śniadania,domowe przetwory i zupy.Większość przepisów jest opatrzona interesującymi zdjęciami,które zachęcają do gotowania.Przepisy nie są skomplikowana,powiedziałam bym, że są bardziej domowe.Otwierając książkę przychodzą mi na myśl domowe smakołyki robione przez moją mamę :)
Przepisy są czytelnie podzielone na rozdziały,co ułatwi czytelnikowi w korzystaniu z niej.
 Zapoznając się z książką ,wykorzystałam już jeden przepis.Mam tu na myśli przepis na Frittata z zielonym chimichurri,który jest bardzo prosty,a co najważniejsze robiąc te danie ,można zrobić porządki w lodówce.W książce Adama Kozaneckiego odnajdziemy również przepisy na regionalne potrawy Uniejowa takie jak:czarna polewka z galaretką z gruszek czy Bulion Uniejowski.

Podsumowując, książka jest warta zakupu.Każda pani domu czy też początkująca osoba znajdzie coś dla siebie.Jeśli lubicie i tęsknicie za domowym jedzeniem i przepisami ta książka przypadnie Wam do gustu.

 Polecam serdecznie blogerka Angelika.

Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu FEERIA
Znalezione obrazy dla zapytania wydawnictwo feeria
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz