Autor:Weronika Madejska
Wydawnictwo: Sensus.pl
Data premiery: 2015
Ilość stron: 190
Okładka:miękka
Cena katalogowa:37,00 zł
ISBN:978-83-283-0516-8
Moja ocena 5/6
Natchnione przepisy dla bezglutenowców,wegetarian i całej reszty świata.
Gluten jest białkiem znajdującym się m.in. w ziarnach zbóż:pszenicy, żyta i jęczmienia. Sam gluten jest prawie w każdym pokarmię ,który spożywamy. Niestety nietolerancja glutenu występująca u ponad 1% populacji i jest to problematyczna choroba. Dietę bezglutenową muszą stosować głównie osoby z alergią na gluten i celiakią. Stosowanie takiej diety pozwoli im na normalne funkcjonowanie układu pokarmowego,a co za tym idzie pojawia się poprawna układu autoimmunologicznego co jest bardzo ważnym elementem w funkcjonowaniu i zdrowiu człowieka.
Dla większości osób,którzy mają problem z alergią na gluten sama w sobie dieta jest mocnym utrudnieniem. Sklepowe półki uginają się od produktów dla bezglutenowców niestety wiele z nich tak na naprawdę nie są przystosowane do spożywania bez alergików.Jak ustrzec się przed błędami i zacząć odżywiać się zdrowo i bezpiecznie?Czy aby nam wszystkim dania bezglutenowe nie kojarzą się nam, z czym niesmacznym bez smaku?Czy faktycznie dieta bezglutenowa jest "bezsmakowa"
Weronika Madejska jest autorką i blogera.Jej autorska strona jest znana z przepisów dla bezglutenowców i wegetarian.Ta młoda dziewczyna przedstawia nam proste,a co najważniejsze SPRAWDZONE dania.Blogerka uzmysławia,że taka dieta nie musimy być monotonna i trudna do wykonania.Co znajdziemy w książce? Przede wszystkim ja zrobić sprawdzony zdrowy zakwas na domowy chleb jak wykonać pełnowartościowe koktajle na śniadanie.Jeżeli chodzi o mnie co najbardziej mnie zaciekawiło to,iż w takiej diecie można piec przepyszne ciasta poniżej wrzucam kilka zdjęć:)
Jeżeli macie problem z taką dietą lub bliskie osoby,które muszą się zmagać z celiakią lub alergią to ta książka na pewno pozwoli w dużej mierze zaznajomić się z tym "problemem". Pewnie rzeczy będą bardziej jasne i prostsze.Ja na pewno wiem dieta bezglutenowa nie jest taka straszna.Polecam serdecznie Angelika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz